| | | | | | | | | |

Faste 16:8 – tilbagemelding og resultat

Deltagerne på “Faste 16:8” er alle trofaste træningsmedlemmer på SATS Amager Strand, Senior Styrke hold. De 25-30 deltagere er i alderen 65-84 år.
Holdet har to ugentlige holdtræningstimer med instruktør Charlotte Ringbæk, som er initiativtager til Faste 16:8 forløbet.
Gennem tre måneder har hver træning haft minimum 20 minutter styrke/HIT med egen kropsvægt og vægtskiver (2,5-6kg).
Holdet har testet, om Faste 16:8 kunne rokke ved deltagernes oplevet krops- og hjernefunktion, vægttab og smertereduktion mm.
Flere af deltagerne trænede også på andre hold, og nogle er undervejs gået i gang med individuel styrketræning. De fleste er aktive ved siden af SATS træning med golf, tennis, gåture, kulturoplevelser, frivilligt arbejde, hus og have samt familie inkl. hjælpe med børnebørn. Deltagerne har trænet på holdet gennem flere år… fra fra 2-10+ år.

Impedansvejning blev foretaget i starten af perioden (d. 18/1-24) samt efter tre måneder (d. 25/4-24). Stor tak til Frederik Zmylon (SATS), for hjælp ved vejning og tålmodighed med flokken.

Holdet har løbende forholdt sig til reaktioner ved Faste 16:8. Der har været input og gode råd og undervejs tilbagemeldinger fra deltagere, som havde noget på hjertet…. som når læge fortæller en deltager, at hun igen har stabilt blodsukker og ikke mere er diabetes 2 patient.

Jeg vil forsøge at nuancere tilbagemeldinger og vægtmålinger.
Resultater kan inddeles i:

 • Tabt kropsvægt. Primært fedtmasse, nogle også en mindre mængde muskelmasse.
  Her findes den største andel af gruppen.
  Vægttab på 1-6 kg
  Årsagen til tab af muskelmasse må formentlig kædes sammen med det generelle vægttab og om påvirkning af muskelvækst har været tilstrækkelig (periodens længde, protein indtag og om styrketræningen har været “hård” nok).
 • Øget muskelmasse.
  Lidt over halvdelen af deltagerne har øget muskelmassen (en smule). Her udgør benmuskel tilvækst den største andel. For de deltagere der på egen hånd har trænet ekstra styrke, er der også øget muskelmasse på overkroppen. Nogle deltagere (ca 25%) har formået at øge muskelmassen med 2-3 kg – og tabt fedtmasse. Det er meget flot på 3 måneder.
  Det kræver “noget ekstra”, når kroppen skal øge muskelmasse. Dét ekstra kan være svært at opnå ved en holdtræning, hvor fokus ikke er egentlig styrke, men generel kropstræning med balance, mobilitet og kredsløb – øvelser vi kender og har udført i flere år.
  Nogle deltagere havde forventet/håbet på øget muskelmasse, fordi de oplevede mere energi og lethed ved øvelser – nogle kunne udfører flere armstrækkere end før jul.
  Den neurale stimulering af muskler kommer før muskelvækst, men resulterer i bedre muskelrekruttering og er første skridt på vejen.
 • Positive forandringer.
  Næsten alle deltagere er positive over at Faste 16:8 har bragt noget godt med sig: mere klarhed i hjernen, mere energi, bedre mobilitet/bevægelighed, føler sig skarpere og stærkere, mindre kvalme ved indtag af nødvendig medicin om morgenen.
 • Oplevelser.
  Ingen har haft energi problemer med at springe morgenmaden over. De fleste tænkte, at det ville være svært at træne uden morgenmad – at man ville være sulten og gå “sukkerkold”. Ingen har oplevet at dykke i energi om morgenen eller ved træning om formiddagen. Kroppen har haft nemt ved at skifte fra kulstofforbrænding (glycose) til fedtforbrænding (ketose).
  Nogle savner dog den mad de tidligere har spist om morgenen. Nogle har spist mere ved måltiderne end tidligere.
  Få droppede ud af Faste 16:8 før tid. Det skyldtes savn af morgenmad og maver der gik i hårdknude.
 • Impedansvejning – Inbody Score.
  Stort set alle har forbedret deres Inbody Score (1-4 point). Den viser en samlet score over kroppens sammensætning, sat op mod køn, alder og højde.
  Et par stykker har mistet et point i score – det skyldtes, at de lå lavt i kropsvægt og faktisk havde tabt en smule fedtmasse.
  Flere end 3 ud af 4, har en Inbody Score på 70+, nogle omkring 80. Det er virkelig flot!
  Mange har fået et bedre Visceral Fat Level (<10) og Waist/Hip Ratio. Det indikerer af det fedt der sidder mellem organerne er blevet reduceret og kroppen dermed er mindre udsat for inflammation.
 • Vil du fortsætte med Faste 16:8.
  Her svarer alle faktisk JA (tilpasset dagligdag, weekend og ferier).

Som instruktør af Senior Styrke holdet, vil jeg udtrykke min dybeste tak til deltagerne. For med gejst og vedholdenhed at deltage og være med til at rykke grænser for hvad Senior gruppen kan.
Vi bliver ældre – men vi kan stadig udvikle os og finde veje til at bevare en funktionel krop også når vi møder “modstand” på livets vej.

Keep moving – Keep Living
/Charlotte

Vil du læse mere om Faste 16:8 hos SATS deltagerne – kan du finde info om faste, øvelser og evaluering HER

Similar Posts