Gigtens Dag

Gigtens Dag – d. 12/10 – er en international dag med fokus på gigt.

Jeg er selv én af de mere end 700.000 danskere der er diagnosticeret med gigt. Og selvom gigt er den mest udbredte kroniske sygdom i Danmark, har det taget mig mange år at erkende, at jeg har en kronisk sygdom. Det gør jeg ikke mere. Jeg har poly-artrose, som er kendetegnet ved gigt i mange led. For mit vedkommende mærker jeg gigten i fingerled, fødder, ankler og nakken.

Flere end hver 8. dansker har en reumatisk problemstilling der vedrører bevægeapparatet som led, muskler og brusk. Nogle kan leve upåvirket med gigt. Andre har smerter og påvirkes på både funktion, bevægelighed og livskvalitet. Jeg hører efterhånden til den sidste gruppe.

Gigt dækker over mere end 200 diagnoser. De mest udbredte gigtsygdomme er: slidgigt, krystalgigt (herunder urinsyregigt), rygsygdomme og leddegigt. Smerter i led, ryg og muskler er fælles for næsten alle gigtsygdomme.
Mange tror fejlagtigt, at det kun er ældre mennesker, der får gigt og at det stammer fra slid og overbelastning. Men yngre mennesker og børn kan også få gigt.

Symptomerne på artrose (hyppigt kaldet slidgigt) er nedbrydning af brusk og det kan medføre ledsmerter, ømme og stive led samt knasen og skurren lyd.

Alle led kan rammes af artrose, men hyppigst ramt er: tommelfinger, storetå, hofte, knæ.

Gigt kan ikke kureres, men livsstil, adfærd og behandling kan mindske symptomerne.

For mit eget vedkommende søger jeg at mindske symptomer med fokus på:

  • Sko og såler der passer mine fødder (og aflaster)
  • Træner mine fødder (og resten af kroppen)
  • Balancere stress da for meget giver øget smerte og stivhed
  • Vejrtrækning med fokus på alkalisk krop
  • Kost – alkalisk / anti-inflammation
  • Restitution i for hold til fysiske aktivitet (søvn)
  • Kulde/varme.

Som fysioterapeut interesserer jeg mig for krop og funktion. Selv at være ramt, gør ikke interessen mindre. Jeg forstår, hvad det vil sige at leve med smerte og hvordan det påvirker ens dagligdag og overskud. Den viden forsøger jeg at inddrage i alt mit virke – både når det gælder (hold)træning og individuel vejledning og fysioterapi.

Find mere info om gigt HER

Similar Posts