Myokiner – musklernes apotek

Gennem styrketræning producerer muskler nogle transmitterstoffer (budbringere) navngivet myokiner. Muskler virker som endokrine kirtler, der under sammentrækningerne sprøjter myokiner ud i blodet og derfra ud i hele kroppen, hvor de kommunikerer med tarm, bugspytkirtel, lever, fedtvæv, knoglevæv og hjernen.

For omkring 20 år siden, fandt overlæge Bente Klarlund Pedersen og hendes kollegaer på Rigshospitalet, en sammenhæng mellem muskelarbejde og produktionen af et hormonlignende sustans (interleukin-6; IL-6), som viste sig vigtig for kroppens helbrede. Sidenhen er der fundet mere end 100 forskellige myokiner og styrketræning har derfor en fremtrædende plads når fysisk aktivitet benyttes forebyggende og som behandling af sygdomme.
Forskning i muskler og motion har ført til flere priser og nomineringer – og det omfattende værk Motion på Recept, der omhandler motions positive effekt på 31 sygdomme.

Under styrketræning og anden muskelmotion i +20 minutter, udskiller det tværstribet muskelvæv myokiner, som styrker vækst af knogler og muskler, men som også har en anti-inflammatorisk effekt.

Myokin IL-6 øger kroppens insulinfølsomhed og hjælper derved til at stabilisere blodsukker.

Bente Klarlund Pedersen foretog også et studie på raske unge mænd. Gennem to uger reducerede deltagerne deres daglige antal skridt fra ca. 10.000 (som anbefales for voksne) til 1.500 skridt. Ændringen medførte en forringende effekt på deres glucosetolerance (evnen til at holde blodsukker stabilt) og øgede deres bugfedtmasse med 7%.

.
Similar Posts