Saunahue

Huer- eller saunahatten

I vinterbadeforeningen Det Kolde Gys på Amager har to damer (Dorthe & Dorthe) gennem flere år produceret saunahuer til gusgæster.
De sælges for ca 250kr via mobilpay fra omklædningsrummene og mange gusgæster kaster ofte et nysgerrigt blik på de seneste kreationer. Ikke to er ens. Farver, udformning og størrelser…. de er som gusgæsterne unikke.
Som begrundelse for at benytte en saunahat eller hue angives, at det er lettere at opholde sig længere i saunaen, at den beskytter hovedet mod ophedning i sauna og fra afkøling under dyp i det kolde vand. Yderligere kan den beskytte håret fra udtørring.

Nogle gæster sværger til kun at gå til saunagus når de har hat på. Andre har er mere on/off og så er der gruppen, der aldrig benytter saunahat.
Samlet set udgør “hattefolket” omkring 1/3 ved en saunagus og de benyttes af både mænd og kvinder – med eller uden hår på hovedet.

Blandt gusmesterne er der også forskel i brug af saunahat. Måske fordi en hat let komme i vejen, når håndklædet svinges rundt. Problemet kan løses med en tætsiddende hue.

Den klassiske saunahat på Helgoland er den filtet uldhat, som virker isolerende mod varmen. Da ophedning af hovedet er mere kritisk end ophedning af kroppen vil brug af hatten derfor gøre et længere ophold muligt. 
Da en uldhat indeholder lanolin er den nærmest selvrensende, men den kan vaskes ved et uldprogram med uldsæbe og afslutte med lidt eddike i sidste skyl for at bevare den selvrensende effekt. Håndvask med skrub og gnub vil filte hatten yderligere og så kryber den.

På knagerækken med saunahatte finder man også de “klassiske” trekantede saunahatte fra de Baltiske lande. Hvide med broderi i rødt og grønt. I eksempelvis Rusland vil det nok være et særsyn at finde gusgæster uden hat.
Derudover findes saunahuer i både bomuld, frotte og sågar i hamp.

Får du lyst til at sy/strikke/filte din egne saunahue, kan du finde flere opskrifter på nettet – f.eks denne