Øresten

Oplever du en pludselig svimmelhed og kvalme forbundet med stillingsskifte (fx når du rejser dig fra sengen eller bukker dig ned), kan det skyldes løse øresten. Øresten findes i det indre øres centrale del, men kan forvilde sig ind i labyrintsansen = de tre buegangs organer, som opfatter når du bevæger hovedet. Symptomerne kaldes Benign Positionel Vertigo eller kort; BPPV, der direkte oversat betyder Godartet (benign), anfaldsvis (paroksysmal), stillingsafhængig (positions), svimmelhed (vertigo). I daglig tale kalder man det ørestenssvimmelhed.
Behandling man foretager, har til mål at få de løse sten ud af buegangssanserne – ved at bevæge hovedet i de tre positioner og lade stenene få tid til at synke til bunds i hver stilling – at få de små krystalsten retur. Manøvren kaldes Epleys manøvre.
Den kan du få vejledning og hjælp til hos FeetBack Fysio – og ligeledes samtale og test af, om der er andre årsager til din svimmelhed og nedsatte balance.

  • Læs mere om BPPV: Sundhed.dk
  • Ved øresten: forsøg med Epleys manøvre – se video fra høreforeningen eller book en FeetBack Fysio konsultation for at blive vejledt i manøvren