Ødem (og hævede ben)

Omkring 60% af kroppens vægt udgøres af væske og der sker en konstant veksling mellem blodkar og det omkringliggende væv.
Ødem er en forøgelse af væske i kroppens væv og ses ofte omkring anklerne.

I kroppen findes et netværk af lymfekar, der indbyrdes er forbundet og som i deres forløb følger venerne.
Lymfekar består af glat muskulatur som trækker sig sammen i langsom rytmisk bevægelse og fører lymfen fremad/opad til et område omkring kraveben, hvor lymfevæsken tømmes over i venesystemet.

Hævede fødder og ben kan skyldes nedsat lymfeaktivitet.
Når blod og lymfevæske skal transporteres retur til lunger/hjerte, bør venepumpen hjælpe væsken på vej. Når musklerne i underben arbejder, masserer de veneklapper i benene. Dette forhindrer tilbageløb af væske.

Bevægelse af fødder og ben hjælper derfor blod og lymfevæske opefter og dette kaldes for venepumpen. Bliver denne “pumpe” ikke brugt, vil blodet samle sig i benene og der vil sive væske ud af venerne – ødem. 

Det er vigtigt at holde kroppen og venepumpen i gang, men ved nedsat mobilitet i underben kan massage og lymfedrænage være en hjælp mod hævede ben.

Hvordan foregår lymfedrænage?
Teknikken er en pulserende, let, rytmisk massage, som sikrer, at vævet lige netop kan bevæges. Derved skubbes lymfevæsken gennem lymfekar og lymfeknuder.
Lymfe-drænage virker afstressende da behandlingen afslapper det sympatiske nervesystem (vores stress nervesystem).
Reaktioner på drænage kan være forskellige fra person til person, men spænder over

 • Stort energi niveau
 • Træthed
 • Øget tarmfunktion og øget vandladning, da behandlingen frigør kroppens affaldsstoffer.
  Det er derfor hensigtsmæssigt at drikke vand efter behandling.

OBS! Ødemer kan også skyldes sygdom, hvorfor man selvfølgelig bør konsultere egen læge, hvis man gennem længere tid er generet af ødemer.

Restitution med Recovery Boots
Hos FeetBack Fysio har du mulighed for behandling af hævet ben, hofte og lænderyg med “Recovery Boots” – et lymfedrænage/massage system.
Behandling kan være en hjælp til hurtigere restitution, drænage ved hævelse, smertebehandling såvel som velværebehandling.

Aktiv restitution foregår ved let aktivitet, hvor du holder pulsen under 50% af max puls, ikke presser muskulatur, men holder den gode cirkulation i gang.
Det kunne fx være ved en rask gåtur, svømmetur eller cykling samt gymastik bevægelser – gerne Gotved Gymnastik.

Passiv restitution er bl.a. udstræk, massage, kompression og kulde/varme behandling.

Hos FeetBack Fysio har du mulighed for at hjælpe restitution på vej (mindske restitutionstid) ved hjælp af lange støvler, lændestykke eller pants fra YourBoots. Ved hjælp af dynamisk pneumatisk kompression sikres lymfens evne til at bevæge sig frit og der arbejdes med både aktiv og passiv restitution.
Et lymfe drænage program simulerer den aktive restitution med øget blodcirkulation som tilfører ilt til muskulaturen. Et massage program blødgører væv og muskulatur.
Recovery støvlen øger blodgennemstrømningen i muskulaturen, samt sikre lymfens evne til at bevæge sig frit rundt i kroppen.
Det er afgørende for en optimal restitution, at lymfen har frit flow og bliver renset i lymfeknuderne. Lymfeknuderne fjerner affaldsstoffer fra cellerne samt bakterier og virus. Lymfevæsken optager fedt og protein fra tyndtarmen, når vi har spist. Når lymfen er renset i lymfeknuderne, har den tilbageløb i to store vener ved halsen. Den kombineret behandling  med øget blodgennemstrømning og lymfe drænage, sænker restitutionstiden. 

YourBoots har vist deres værd ved inflammation og skader, fx efter sport og hård fysisk aktivitet.
Hos FeetBack Fysio er støvler, bælte og pants inddelt i 8 zoner, hvilket gør det muligt at justere tryk i de enkelte kamre og derved tage hensyn til belastet væv. Ønsker du en kombineret behandling hvor støvlen arbejder med lymfe drænage og/eller massage hele vejen op over maven – vil du få tilbudt behandling i Pant’s. 
Behandlingen er smertefri, og tryk tilpasses ved behandlingen.

Drænage/massage systemet har effekt på

 • Øget blodgennemstrømningen i muskulaturen
 • Øget fastheden i huden
 • Uro i benene (restless legs)
 • Kramper i ben
 • Modvirker hævet og øm muskulatur
 • Afhjælper kolde fødder
 • Afhjælper muskelspændinger
 • Afhjælper trætte ben
 • Forkorter restitutionstiden
  Undersøgelser har vist, at 30 minutters behandling svarer til op til 48 timers passiv restitution.
 • Springerknæ/løberknæ
 • Åreknuder (varicer)
 • Lymfødem
 • Cellulitis
 • Inflammation
 • Nerveforstyrrelser efter prolaps eller apopleksi
 • Smerter

Behandlingen sammensættes efter behov og varer fra 30-90 minutter.

Pris
30 minutter: 250 kr
60 minutter: 475 kr
90 minutter: 730 kr

Praktisk
Du kan benytte bare ben eller træningstights i støvlerne. 
Du sidder eller ligger under behandlingen – du kan slappe af, lytte musik eller benytte dine mobil enheder…. hvis du ønsker det.
Du vil få tilbudt vand at drikke i forbindelse med behandlingen.

Før og efter 60 minutters lymfe drænage