Makronæring
Protein
Protein er kroppens byggestene og indgår i næsten alle biologiske processer; opbygning af muskelmasse, hormoner, immunsystem, hår og hud.
Protein er det mest mættende makronæringsstof og samtidig de vigtigste byggesten til muskelmasse. Uden nok protein i kosten, mister man muskelmasse.
Mindre muskelmasse vil medfører lavere forbrænding og gøre det svære at tabe sig.
Protein i madvarer
Tommelfingerregel – regn med at kød, fisk og fjerkræ indeholder ca. 20 g protein pr. 100 g.
Animalske proteinkilder er såkaldte komplette proteiner, som indeholder alle 9 essentielle aminosyrer. Kroppen har brug for alle ni essentielle aminosyrer i de rette forhold for at kunne bygge nye proteiner, reparere væv og vedligeholde muskler. Hvis der mangler nødvendige aminosyrer, stopper opbygningen af nye proteiner, fordi byggeprocessen afhænger af, at alle byggesten er til stede. Over tid kan mangel på essentielle aminosyrer føre til tab af muskelmasse, nedsat proteinsyntese, dårlig restitution, svækket immunforsvar og hæmme vækst hos børn.
Proteinkilder fra dyreriget indeholder alle 9 essentielle aminosyrer (dvs. kød, fjerkræ, fisk, skaldyr, æg og mejeriprodukter).
Et eksempel på at nå anbefalet dagligt proteinindtag på 1,6-2 g protein pr kg ideal kropsvægt, er at få 30-40 g protein pr. måltid.
F.eks får man 30 g protein pr. måltid: 3 æg + 50 g skinke eller ca. 150 g kød/kylling/fisk.
Oksekød, rå: ca. 20 g protein pr. 100 g
Fisk, rå: ca. 19 g protein pr. 100 g
Kyllingebryst, rå: ca. 22 g protein pr. 100 g
Svinekød, rå: ca. 22 g protein pr. 100 g
Rejer, kogt: ca. 15 g protein pr. 100 g
1 æg: ca. 7 g protein
Ost, fast: ca. 28 g protein pr. 100 g
Hytteost: ca. 14 g protein pr. 100 g
Skyr: ca. 10 g protein pr. 100 g