Dorn

DORN metoden – til bækkenskævhed, ryg- og ledproblemer

DORN-metoden stammer fra Tyskland og er en blid men effektiv metode til at korrigere de fleste af kroppens led. 
Udgangspunkt er, at rette skelettet op fra anklerne og op igennem kroppen. Mobilisering af låste/spændte led benyttes på arme, ben, bækken, rygsøjle, kraveben, kæbe, hænder og fødder.
Når kroppens led fungerer og bevæges korrekt, kan bindevæv, nerver og muskler arbejde optimalt og mindske slid på og omkring leddet. 
DORN metoden benytter mobilisering under bevægelse. En blid og inddragende behandling, der kan implementeres i de flestes hverdag.

Gennem livet vil der være situationer, der forstyrre den ideelle led-stilling. Led kan forskubbes, dreje eller låse (subluxsere). Især ryggens 24 hvirvler og bækkenets sacroiliaca led. Der kan opleves spænding og/eller smerte. Kroppen vil søge at rette sig selv ved bevægelse og korrektion, men når det ikke lader sig gøre, er der behov for små justeringer og hjælp til at bringe nervesystem og bindvæv i balance med led.

Rygsøjlen består af 7 nakkehvirvler, 12 brysthvirvler, 5 lænderhvirvler, et korsben og et haleben. Mellem hvirvler findes bruskskiver (diskus) som giver affjedring til ryggen når vi går, løber og hopper. Det hele holdes sammen af muskler og sene og optimalt er der muskulær balance mellem alle disse bevægelige komponenter.

En DORN gennemgang af led, vil altid tage udgangspunkt i at rette og korrigere en eventuel, men meget hyppig benlængdeforskel. Op mod 90% af årsager til benlængdeforskel kan findes i hofteled der er forskubbet så det kugleformet lårbenshoved ikke sidder optimalt i hofteskålen. En vigtig årsag hertil er at vi ofte:

  • Sidder med ben krydset,
  • Sidder for meget
  • Kører langt i bil eller anden transport

Kompression under ekstension
Det primære princip i led korrektion efter DORN er, at arbejde med det spændte/smertefulde led – hvis led spalten er forstørret/forskubbet og ikke fuldt funktionsdygtig så er cirkulation nedsat.
Leddet vinkles i 90 grader og bevæges retur til neutralstilling under kompression. Kort sagt: udstrækning af led under kompression.
Hos FeetBack Fysio arbejder vi hyppigt med led korrektion i pilates udstyret. Det fantastiske fjedre system arbejder præcist med samme guidning af led bevægelse som DORN metoden anbefaler.
Ved en konsultation vil du få testet og forklaret, hvordan du skal opretholde det ønskede resultat med korrigerende hjemmeøvelser.

Hos FeetBack Fysio tjekker og arbejder vi led og ledbalance efter DORN metoden.
Charlotte har certificeret sig i at behandler efter DORN ledmobiliserende principper.