Pilates

Grundprincipper i Pilates er

  • At øge kropsbevidstheden fra top til tå
  • At arbejde med kropsholdning og vejrtrækning
  • At øge kvaliteten i bevægelser
  • At blive bevidst om og styrke de stabiliserende muskler i kroppen
  • At træne bevidst bevægelse

Selv udtrykte Joseph Pilates det således; Contrology – kontrol med bevægelse.

Mange forbinder Pilates med Core træning. Core er det engelske ord for kerne, som i træning forbindes med træning af muskelkorsettet og dermed fokus på stabilitet.

I nogle træningsformer bliver muskler trænet isoleret og uden hensyn til deres rette sammenhæng. Tager du en muskel ud af kontekst bliver der forkus på den enkelte muskel, som bliver større og stærkere (body building), men den får ikke nødvendigvis kroppen til at fungere bedre, eller beskytte mod smerter i led og muskler.

Det er i samspillet mellem muskler, at der opnås reel kropslig styrke og god balance.
Når coretræningen kan overføres til hverdagen og de daglige bevægelser, vænner du kroppen til at bruge stabilitetsmusklerne mere aktivt i hverdagen.

Det overordnede mål med Pilates er, at skabe harmoni og balance mellem kroppens mange muskler og led. 

Pilates koncentrerer sig om at forbedre kropsholdning, udvikle smidige, flotte muskler, opbygge styrke og udholdenhed med stor fokus på kropsbevidsthed. Ved bevidst brug af åndedræt opleves et velbefindende i kroppen i form af aktiv afspænding.

I modsætning til andre træningsformer er der kun få gentagelser af hver øvelse og de udføres som udgangspunkt roligt og kontrolleret.

Gulpilates

Er pilates noget for dig?

Pilates træning er for alle – og alle har gavn af træningsformen. Træningen har som udgangspunkt fokus på kernemusklerne – de små dybereliggende og stabiliserende muskler omkring mave, ryg og bækken.

Det er muligt at tilrettelægge træningen så alle niveauer fra nybegynder til meget øvede kan udfordres.
Pilates kan trænes som et alsidigt grundtræningsprogram der forebygger den vestlige livsstils problemer med det muskuloskeletale system (knogler, led og muskler).

  • Pilates udspringer bl.a af rehabilitering af soldater under 1. verdenskrig. Træningen er et godt udgangspunkt for genoptræning efter ryggen, nakkesmerter, skulderskader, hofte, knæ og ankelproblemer.
  • Mange gravide og kvinder i efterfødselsforløb er glade for de alsidige og effektive øvelser, der fokuserer på core og bækken.
  • Flere klienter oplever bedring af bækkenbundsproblematikker, når de lærer at inddrage den dybe mavemuskulatur. Bækkenbundens muskulatur integreres helt naturligt i pilates træningen.
  • Klienter med gigt diagnoser som fx leddegigt eller slidgigt oplever bedre og mere stabil bevægelighed, da øvelser altid kan gradueres og tilpasses niveau og dagsform.
  • Kvinder i genoptræningsforløb efter brystkræftoperation oplever symmetri, bedre bevægelighed samt stimulering af lymfe.
  • Da pilates tager udgangspunkt i kropsbevidsthed er det velegnet for personer med hypermobile led.

Navnet Pilates var i lang tid et beskyttet varemærke. I 2001 blev beskyttelsen ophævet, og siden er forskellige piltates uddannelser, leverandører af pilates udstyr samt pilates studio’s skudt op i hele verden. Der eksisterer ingen central kvalitetssikring af, hvad som kan kaldes pilates træning eller hvem som kan kan kalde sig certificert Pilates instruktør.

Joseph Pilates – egen historie

Pilates systemet blev i 1920’erne udviklet af tyskfødte Joseph Pilates (1883-1967).
Hans barndom var præget af meget sygdom, blandt andet astma, gigtfeber og engelsk syge. Som følge heraf studerede Pilates både vestlige og østlige trænings- og helsevidenskaber som zen, yoga og gamle græske og romerske helseregimer. Han koblede disse med vestlige kundskab om anatomi og træningslære og skabte egne træningsmaskiner og træningsprogrammer.
Selv kaldte Pilates sin træning for “mødestedet mellem østlig og vestlig træning”.
Med træningsøvelser inspireret at østens rolige bevægelser og tankegang kombineret med gymnastik og styrketræning overvandt han sine egne skavanker og opnåede en så tonet krop, at den blev anvendt til at beskrive anatomi.

Under 1. verdenskrig (1914-1918) varetog Pilates en funktion som sygeplejer og hjalp med sine egne komponerede træningsremedier mange indlagte med at overleve krigens sygdomme. Reformeren, som vi kender i dag, stammer bl.a fra de fjedermaskiner som Pilates opfandt under sin tid som sygeplejer.

Joseph Pilates emigrerede i 1923 til Amerika, hvor dansere fra New York Ballet samt en gruppe boksere blev introduceret til Pilates og hans træningsmaskiner. På trods af disse atleters fantastiske grundform fandt de stor inspiration ved træningsformen, da de oplevede færre skader og bedre respiration.

Pilates medbragte og videreudviklede en række træningsmaskiner – Reformer, Chair, Tower og Cadillac. Mange af de øvelser, han udviklede til maskinerne, gengav han i øvelser der kunne udføres på en gulvmåtte. Det er de grundøvelser der i dag kendes som MatWork Pilates og som dyrkes af de fleste pilates udøvere verden over.

I Danmark er det ikke særlig udbredt, at træne i pilates træningsudstyr – måske fordi det er kostbart i anskaffelse og kræver en del instruktion. Men hvor udstyret for år tilbage kun havde vundet indpas hos enkelte danske fysioterapeuter, er specielt pilates reformeren nu at finde i flere træningsmiljøer – og ikke uden grund. Har man først prøvet træning i reformeren er det svært ikke at blive afhængig.

Pilates kaldte selv hans træning for Contrology. Han grundlagde den ud fra seks principper:

  1. Kontrol
  2. Præcision
  3. Centrering
  4. Vejrtrækning
  5. Flow
  6. Koncentration

Jospeh Pilates har udtalt; “at man er så gammel som sin rygsøjle” og hans definition af kondition var “opnåelse og vedligeholdelse af en ensartet udviklet krop med et sundt sind. I stand til naturligt, nemt og tilfredsstillende at udføre varierede daglige opgaver med spontan gejst og glæde.”

Joeclara