Gang

Gå-turen – hvorfor et det godt at gå?

Gevinsterne er mange, ved at få taget de 10.000 anbefalede skridt dagligt.

Hjernen nyder godt af en gå-tur
Når du går hurtigt, skabes der nye hjerneceller, og hjerneområderne bliver bedre til at kommunikere med hinanden. Med sammenlagt 10 kilometers gang om ugen, får du nemmere ved at huske og holde dig skarp i hovedet, også på længere sigt. Din kreativitet stiger. Undersøgelse viser at testpersonernes kreativitet steg med 60%, mens de gik, i forhold til når de sad ned. Det gjaldt, uanset om de gik inde eller ude.

Gang er godt for dit hjerte
Dit hjerte vinder, hvis du indfører regelmæssige gåture. Din indsats stimulerer kredsløbet og musklerne, så både blodtrykket og kolesteroltallet falder, og dit hjerte bliver stærkere og har større modstandskraft mod hjerte-karsygdomme.

Gang er godt for led
Når du går i stedet for at løbe, bliver du skånet for de mange belastende stød op gennem kroppen, som løb giver. Når du går, har du altid en fod i jorden, så du slipper for, at fødderne “svæver” over jorden og lander hårdt på underlaget, hvilket kan være belastende ved fx gigtsmerter.

Gang er godt for knogler
Risikoen for at få knogleskørhed i hoften daler med op til 40%, hvis du går flittigt. Det er konklusionen i en rapport, der sammenfatter flere studier på området. Hvis du virkelig vil rykke dig i forhold til knoglestyrke, anbefales det at gå godt til og gerne i kuperet terræn. Især når du går ned ad bakke, bliver der sendt kraftige stød op gennem benene, hvilket har vist sig at stimulere kroppen til at styrke knoglerne ekstra meget.

Gang påvirker kropsvægt
Du kan tabe dig ved at gå. Kroppen forbrænder primært fedt på grund af det lave tempo, så det bliverfedtdepoter og ikke kulhydratdepoterne, gåturene tærer på, hvilket påvirker din trang til at gå ombord i køleskabet, når du kommer hjem. Sulten bliver nemlig ikke trigget nær så hårdt af angrebet på fedtdepoterne, som hvis det er de sparsomme kulhydratdepoter, der leverer energien. Dit blodsukker forbliver stabilt.

“Naar man bliver ved at gaae, saa gaaer det nok”
Citat: Søren Kierkegaard, 1847